Brykiet z agrobiomasy (słoma zbożowa oraz rzepakowa, rośliny energetyczne) to ekologiczne, wygodne w stosowaniu wysokoenergetyczne paliwo opałowe, charakteryzujące się niższą ceną niż paliwa konwencjonalne.

Ekologiczne, ekonomiczne i użytkowe zalety brykietu ze słomy: 
— ekologiczne paliwo ze źródeł odnawialnych, 
— zerowy bilans dwutlenku węgla 
— niska emisja dwutlenku siarki (który jest jedną z przyczyn kwaśnych deszczy) i innych substancji szkodliwych podczas spalania, 
— niewielka emisja gazów w porównaniu z paliwem kopalnym, 
— niska zawartość popiołu 3-4%, możliwość wykorzystania popiołu jako nawozu rolniczego,
— wysoka wartość opałowa – idealnie zastępuje drewno, węgiel, koks, miał, jego kaloryczność jest porównywalna do węgla dobrej jakości, 
— długo się żarzy
— konkurencyjny cenowo w stosunku do węgla, a dużo tańszy od gazu i oleju opałowego,
— możliwość spalania w tradycyjnych kotłach grzewczych i stosowania w kotłowniach z automatycznym podawaniem paliwa,
— szerokie spektrum zastosowania: w kotłowniach indywidualnych, kotłowniach zasilających sieci grzewcze, kominkach,
— duża gęstość – możliwość długiego przechowywania,
— łatwość dystrybucji (transport luzem, w workach, workach typu big-bag).


Brykiety wytwarzane ze słomy można wykorzystywać w spalaniu indywidualnym lub współspalaniu z innymi paliwami stałymi. Opał ten sprawdza się w przypadku pieców z zasypem ręcznym, jak i tych, które są przystosowane do automatycznego podawania paliwa. 

Pakowany w 15 i 25 kg worki polipropylenowe, w worki typu big-bag lub na indywidualne zamówienie.

Parametry:
Materiał: słoma zbożowa i rzepakowa
Kształt: walec o średnicy 85 mm
Wilgotność: 5-10 %
Zawartość popiołu: 3-5 %
Wartość opałowa: 16-20 MJ/kg